Desem Meergranen Volkorenbrood

Lekker vezelrijk en tarwevrij desembrood

Ingrediënten;  voor 2 broden

Bereidingstijd: ca 24 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

  • 500 gram Kollenberger speltmeel
  • 250 gram spelt desem
  • 400 ml water

Stap 2

  • 250 gram Kollenberger speltmeel
  • 50 gram havermeel
  • 50 gram teffmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram gierst (Millet) korrels
  • 50 gram gerstmeel
  • 100 ml water
  • 20 gram olijfolie van Finca Duernas
  • 1 eetlepel zout

Stap 3

  • 150 ml water
Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Plasticbak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
  • Rijsmandje
Allergieën

Voorbereiding

Meng (stap 1) het water, desem en 500 gram meel in een kom.

Voor het maken van eigen desem bekijk deze link https://www.grainlabs.nl/recept/basis-recept-desemstarter/

Laat dit minimaal 12 uur in de koelkast staan.

Werkwijze

  • Weeg alle grondstoffen af en warm de oven op tot 220 °C.
  • Voeg de bloem, zout olijfolie en water toe. (stap 2) Meng dit goed door elkaar.
  • Kneed het deeg zodat er een soepel deeg vormt en laat dit 5 minuten rusten.
  • Voeg het water druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd. (stap 3)
  • Smeer de plastic bak in met olijfolie.
  • Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is leg je deze in de bak met olijfolie.
  • Laat het deeg nog ca. 1.5 uur staan.
  • Vouw het deeg (in een soort envelop model) in vier stappen volgens onderstaand schrijven:
    – De rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
    – De linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
    – De bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
    – De onderflank van het deeg naar het midden vouwen.
  • Laat het deeg nogmaals ca. 1 uur staan.
  • Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.
  • Laat het deeg weer ca. 1 uur staan.
  • Keer de bak om boven de werkbank/ keukenblad en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.
  • Het deeg opmaken, in de gewenste vorm. De lucht mag er niet uit worden gehaald!
  • Tip van de bakker: Wij maken gebruik van een rijsmandje om de vorm het brood te behouden.
  • Laat het deeg nogmaals ca. 30 minuten narijzen.
  • Bak het brood in de oven ca. 30 minuten op 220 °C.