Desem Meergranen Volkorenbrood

Lekker vezelrijk en tarwevrij desembrood

Ingrediënten;  voor 2 broden

Bereidingstijd: ca 24 uur

ONLINE WINKEL
Veel van onze recepten bevatten ingrediënten die in onze online winkel te verkrijgen zijn!
Ingrediënten

Stap 1

  • 500 gram Kollenberger speltmeel
  • 250 gram spelt desem
  • 650 ml water

Stap 2

  • 250 gram Kollenberger speltmeel
  • 50 gram havermeel
  • 50 gram teffmeel
  • 50 gram boekweitmeel
  • 50 gram gierst (Millet) korrels
  • 50 gram gerstmeel
  • 20 gram olijfolie van Finca Duernas
  • 1 eetlepel zout

Stap 3

  • 200 ml water
Benodigdheden
  • Oven
  • Bakplaat of broodblik
  • Keukenmachine
  • Kom
  • Plasticbak
  • Theedoek
  • Keukenweegschaal
  • Maatbeker
  • Rijsmandje

Voorbereiding

Meng (stap 1) het water, desem en 500 gram meel in een kom.

Voor het maken van eigen desem bekijk deze link https://www.grainlabs.nl/recept/basis-recept-desemstarter/

Laat dit minimaal 12 uur in de koelkast staan.

Werkwijze

Weeg alle grondstoffen af en warm de oven op tot 220 °C.

Voeg de bloem, zout olijfolie en water toe. (stap 2) Meng dit goed door elkaar.

Kneed het deeg zodat er een soepel deeg vormt en laat dit 5 minuten rusten.

Voeg het water druppelsgewijs toe, zorg dat het water wordt opgenomen voordat nieuw water wordt toegevoegd. (stap 3)

Smeer de plastic bak in met olijfolie.

Wanneer al het water is opgenomen en het een soepel deeg is leg je deze in de bak met olijfolie.

Laat het deeg nog ca. 1.5 uur staan.

Vouw het deeg (in een soort envelop model) in vier stappen volgens onderstaand schrijven:
– De rechterflank van het deeg naar het midden vouwen.
– De linkerflank van het deeg naar het midden vouwen.
– De bovenflank van het deeg naar het midden vouwen.
– De onderflank van het deeg naar het midden vouwen.

Laat het deeg nogmaals ca. 1 uur staan.

Herhaal het proces nog een keer zoals hierboven weergegeven.

Laat het deeg weer ca. 1 uur staan.

Keer de bak om boven de werkbank/ keukenblad en verdeel het deeg in twee gelijke stukken.

Het deeg opmaken, in de gewenste vorm. De lucht mag er niet uit worden gehaald!

Tip van de bakker: Wij maken gebruik van een rijsmandje om de vorm het brood te behouden.

Laat het deeg nogmaals ca. 30 minuten narijzen.

Bak het brood in de oven ca. 30 minuten op 220 °C.